A Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász és a Fehérvár Travel Alapítvány célja az intézmény létrehívásával az volt, hogy megtegyünk minden lehetséges és szükséges lépést a fogyatékos személyek intézeti elhelyezésének megelőzése érdekében. Megadva nekik a szabadságot és egyben a szükséges támogatást, hogy életük minden területén - lehetőség szerint - önállóan dönthessenek és élhessenek. Tiszteletben tartva önrendelkezésüket, szabadságukat, egyenrangú félként fogadva el őket.A most megnyitott támogatott lakhatási szolgáltatás, elsősorban a Székesfehérváron és vonzáskörzetében élő különböző fogyatékos személyek közül, a 30-45 év közötti értelmileg akadályozottaknak nyújt lehetőséget a minél önállóbb élet feltételeinek megteremtésében. Egyben a biztonságos életvezetés érdekében kísérő támogatást is biztosít, szakemberek és megfelelő kompetenciával rendelkező segítők közreműködésével. A lakhatási szolgáltatás a helyi lakóközösségbe integrálva, Székesfehérvár Maroshegyi városrészének központjában, családi házas övezetben, egy nagyméretű házban kialakítva - amelyet a "Fehérvár Travel" Közhasznú Alapítvány a Rászorulókért vásárolt 48 MFt-ért és díjmentesen bocsátott rendelkezésre -  megteremti a lehetőséget a szolgáltatást igénybevevők társadalomba való bekapcsolódására, az átlagos életforma megélésére, a szomszédság és a tágabb támogató kör erőforrásainak igénybe vételére. Hozzájárul a fogyatékkal élők képességeinek a társadalomban történő megéléséhez, kibontakozásához is. Mert emberként egymásra utalt lények vagyunk, mindannyian igényeljük a közösség támogatását, de egyben ajándékozzuk is saját értékeinket a közösségnek.

A ház közvetlen körzetében (néhány száz méteres távolságra) háziorvosi rendelő (felnőtt és gyermek), gyógyszertár, iskola, művelődési ház, bevásárlóközpont, posta, templom, imaház található, ami a szolgáltatást igénybevevők számára sokféle lehetőséget, és egyben nagyfokú biztonságot is jelent. A ház kialakítása lehetővé teszi, hogy 6 szobában 12 fő lakhasson, biztosítva a személyes életteret számukra. A nappali, konyha, terasz, udvar, kert, egyben a közösségi együttlétre, szabadidős programok megrendezésére is alkalmas tereket nyújt.

A beköltözők, képességeiknek megfelelően önállóan alakítják életüket, végzik a mindennapos feladatok ellátását, azaz, a ház karbantartását, takarítását, a vacsora és a reggeli elkészítését, a bevásárlást, a ruházatuk mosását, stb., vagyis úgy laknak és élnek, mint bárki más. A napközbeni ellátást, fejlesztést, foglalkoztatást, étkezést továbbra is a közelben működő "Szent Kristóf Ház Fogyatékkal Élők Nappali Intézményé"-ben vehetik igénybe. Ez az életforma egy teljesen új megközelítést jelent az eddigi szigorú, intézményi ellátáshoz képest, hiszen nem a korlátozásokra helyezi a hangsúlyt, hanem az önrendelkezésre, a minél teljesebb, önállóbb életre.

A Karitász és az Alapítvány ezzel az új szolgáltatással, egy mintaprogramot is megvalósít, hiszen Magyarországon az elsők között teremti meg fogyatékkal élő embertársainknak a lehető legteljesebb élet feltételeit.

[Vissza]