A "Fehérvár Travel" Közhasznú Alapítvány a Rászorulókért 2017. június 28-i kuratóriuma ülésén, az I-005-2/2017 sz. alatt döntött a Kálozi református parókia földszintje akadálymentesítésével kapcsolatos pályázatról. Ennek során 782.165 Ft-os támogatást szavaztunk meg. Ezen pénzügyi forráson, valamint az egyházközség híveinek adományain felül Káloz Község Önkormányzata, a Mezőföldi Református Egyházmegye és a kivitelezést elvállaló Rács-Center Kft. is jelentős összeggel járult a munkálatokhoz. Az épület közvetlen akadálymentesítését szolgáló térburkolat, rámpa, korlát, előtér és nyílászáró a kuratóriumi döntést követő 1 éven belül – 2017. augusztus 1. és 2017. december 20. között – elkészült. Az így elkészült munkák ünnepélyes kereten belüli átadására 2018. augusztus 12-én 17 órai kezdettel került sor.

 A hétvégén a Katolikus Társadalmi Napok keretében helyszíni adásban szólalt meg a "Zeneközelben" című műsor, amelynek keretében Igari Antal Mihállyal beszélgetett Juhász Előd műsorvezető a "Fehérvár Travel" Alapítványról, az alapítóról, az alapítvány tevékenységeiről.


A műsor teljes hanganyaga itt hallgatható meg:
(A műsorban a 40-43. perc között hallható az alapítványról szóló beszélgetés.)

https://www.katolikusradio.hu/archivum.php?firstaudioid=15&mev=2018&mho=09&mnap=08&mora=15&mperc=04

Deák Dénes díjjal tüntették ki Igari Antalt a "Fehérvár Travel" Alapítvány kuratóriumának elnökét
"Hagyományosan a Bory-várban adták át a Lánczos-Szekfű Ösztöndíjakat, amit az alapítvány kuratóriuma minden évben azoknak ítél, akik a tudomány, a művészet, illetve a társadalompolitika terén végeznek színvonalas alkotómunkát. Az idei évben a Deák Dénes Díjat Igari Antal megyei főépítész, az Ösztöndíjat Gärtner Petra művészettörténész kapta. A jelenlévőket dr. Cser-Palkovics András polgármester és Bobory Zoltán író, a kuratóriumok elnökei köszöntötték.

 
A Deák Dénes Alapítvány célja a város érdekében végzett kiemelkedő tevékenység elismerése, valamint a Székesfehérvár igaz és nemes értékeinek megbecsülése, bemutatása és szépítése irányában való ösztönzés. A kuratórium idén Igari Antal megyei főépítésznek ítélte oda a díjat, akinek köszönhetően Fehérvár belvárosa épült, szépült, fejlődött – megőrizve arculatát, hangulatát, és teret hagyva a további fejlődésnek. Ahogy a szakember hitvallásában fogalmaz: „(…) minden újnak a hagyományokból, a meglévő értékekből kiindulva, azokat tiszteletben tartva és megbecsülve kell megvalósulnia. Ugyanígy - a felelős építésznek - szem előtt kell tartania a fenntartható fejlődés eszményét, azaz nem szabad semmiféle indokkal sem a természeti és épített környezetben nehezen, vagy egyáltalán nem jóvátehető károkat okozni.”

A teljes cikk itt olvasható:
http://www.fejer.hu/igari-antal-megyei-foepitesz-kapta-az-idei-deak-denes-dijat

Szent István Emlékérmet és Díjat adtak át Ribi Péternek, a Fehérvár Travel Kft. ügyvezetőjének, a "Fehérvár Travel" Közhasznú Alapítvány a Rászorulókért alapítójának, akinek munkásságához, emberi hozzáállásához mindenkor Szent István király öröksége szolgált iránymutatásul.

 "Ribi Péter jelmondata: "Lemondani a feleslegesről akkor, amikor másoknak a szükséges hiányzik: nem jótett, hanem kötelesség."

"A díjátadó ünnepségen a megjelenteket Spányi Antal püspök köszöntötte, aki kiemelte, hogy a keresztény embernek örök értékeket kell képviselni, örök értékeket hordozni és az életében megvalósítani. "Ilyen érték, hogy az ember törődjön embertársával, a keresztény törődjön kereszténytársával, és mindenkivel, aki rászorul. Szent István megértette a kereszténység üzenetét és nem csak mint elméleti igazságot fogadta be, hanem életének vezérlő elvévé tette azt." - hangsúlyozta a megyéspüspök."


Ugrits Tamás pasztorális püspöki helynök, pápai káplán méltatásában arról is szólt, hogy a díjazott számára a segítés lehetőségét kötelességének becsületes elvégzése hozta és hozza létre. "Sokan emlegetik jogaikat anélkül, hogy kötelességeikről tudomást vennének és sokan szeretnének kiváltságos helyzetet anélkül, hogy maguk valamit is tennének érte." - tette hozzá.

A díjátadó ünnepség résztvevői egy kisfilmet is láthattak Ribi Péterről, aki annak idején is szenvedélyesen szeretett utazni. Szoftverfejlesztőként jól keresett a 80-as években, és szinte minden pénzét utazásra költötte. 1991-ben megakadt a szeme egy hirdetésen, melyben a fehérvári IBUSZ idegenvezetőt keresett. Jelentkezett, és gyorsan elvégzett egy tanfolyamot – így csöppent a turizmusba. 

Ribi Péter létrehozta a "Fehérvár Travel" Közhasznú Alapítvány a Rászorulókért szervezetet, az alapítvány egyéb tevékenységei között szerepel a Szent Kristóf Ház felépítésének és a fogyatékkal élők lakóotthonának támogatása, az idősek otthonában élők látogatása, valamint nappali klub létrehozása autizmussal élő fiatalok számára. Tíz év alatt több mint kétezer pályázót támogattak 410 millió forint értékben, a fogyatékkal élők nappali intézményének megépítését 138 millió forinttal segítették.

A kisfilm vetítése után megszólalt a díjazott is, aki megtiszteltetésnek nevezte az elismerést, a díjjal járó összeget a Teljes Élet Szociális Alapítványnak ajánlotta fel."

Ezúton gratulálunk Ribi Péternek az elismeréshez és további munkájához erőt, egészséget, kitartást kívánunk!

A teljes cikk itt olvasható:
https://www.szekesfehervar.hu/ribi-peter-vette-at-az-idei-szent-istvan-emlekermet-es-dijat

A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület 2018. július 2-6. között rendezte meg a fogyatékossággal élő emberek XXXI. Országos Speciális Művészeti Fesztiválját Székesfehérváron.

 Határok nélkül - Speciális Művészeti Fesztivál Székesfehérváron

A kulturális fesztivál elsődleges célja az értelmi fogyatékos emberek otthonaiban, rehabilitációs intézeteiben, napközi otthonaiban és speciális iskoláiban működő művészeti műhelyekben és kultúrkörökben végzett művészeti munka és kulturális tevékenység bemutatása.

Kiemelendő cél továbbá a többségi társadalom tagjaihoz való közelítés, az integráció lehetséges módon történő előmozdítása és az a kezdeményezés, hogy a sérült alkotók és művészeti csoportjaik a Fő utcán felállított színpadon is bemutatkozhattak.
Délutánonként válogatott zenei- és táncprodukciók kerültek színpadra, esténként koncerteken szórakozhattak a résztvevők.

 

A sűrű program mellett kísérőrendezvények is kiemelt helyet kaptak: az MSMME kiállításai, a korábbi fesztiválok fellépőiről készült SZínpadKÉPEK, a sérült alkotók munkáiból álló festménykiállítás, valamint az MSMKE speciális filmes napok filmvetítései.

Péntek délelőtt a Vörösmarty Színházban az eseményt záró fergeteges hangulatú produkciók között mondott köszönetet az Alapítványnak Asztalos Zsolt a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület elnöke a kiemelt támogatásért, amely nélkül az utcai, színpadi rendezvények nem valósulhattak volna meg.